Weg naar Vrijheid

Rob Alle blogs

Wegen en omwegen

Natuurlijk, er zijn vele wegen en omwegen naar Rome. Zo is dat ook met vrijheid. Op allerlei manieren kan je je eigen vrijheid verkrijgen. Ik heb zelf altijd tamelijk vrij geleefd en gewerkt. Dat gun ik jou ook.

Ik zal je eerst vertellen over:

  1. mijn eigen weg naar vrijheid
  2. hoe je die van jou bereikt

De gulden kant van leven

Vliegen over de hele wereld, heerlijke hotels, mooie plekken en nog geld toe. Wat een leven was dat. Als 25 jarige en steward bij de KLM was dat de gulden kant van mijn werk. Een paar dagen hier in een stad, een paar dagen daar op een strand. Erna volgden nog een heleboel ontwikkelingen op werk- en privégebied.

In een paar woorden om wat idee te krijgen? Utrecht, gezin, ouders, kinderen, marketing, cappuccino, coach, reizen, burn-out, kanker, wandelen, schrijven. Elk woord leent zich voor een blog, maar hier laat ik het even bij.

Ik ben gezond, 56 jaar, stroom over van de ideeën en help anderen graag verder. In Utrecht, maar ook in Italië voeren we gesprekken over leven, werken, zin.

Vreugde = vrijheid + verbinding

In mijn huidige werk – loopbaanadviseur en lifecoach – zie ik mensen streven naar blijheid in hun baan en vreugde in het leven. Dat geldt voor ons allen. We willen geluk en vermijden pijn. Ik draag daar op mijn manier mijn steentje aan bij. Maar hoe zit dat nou met het ervaren van vreugde in werk en leven?

De vreugde-driehoek

Ik houd in mijn leven en bij mijn begeleiding twee pijlers aan die in een driehoek uitkomen bij vreugde: vrijheid en verbinding.

Bij een positieve ontwikkeling van beide in ons leven is vreugde het logisch gevolg. Bij mij bijvoorbeeld zit vrijheid in het genieten van reizen, trips, wandelingen, schrijven, zelf bepalen hoe en met wie ik werk, wanneer ik werk en wanneer ik vrij ben. Verbindingen heb ik met mijn gezin, vrienden, ouders, mijn werk, mijn doelen en met mijzelf. Het lukt niet altijd en voortdurend, maar ik weet waar ik op terug kan vallen. En af en toe ’s alleen zijn, wandelen en schrijven helpt daarbij.

Hogere wiskunde? Welnee!

Probeer nou eens te bedenken wat het woord VRIJHEID voor jou betekent. En ook het woord VERBINDING. Welke associaties krijg jij erbij en hoe staat het ermee in jouw leven? Het is geen hogere wiskunde om af en toe eens stil te staan bij onszelf. Het enige dat je moet doen is stoppen met rennen en vluchten.

Vertrouwelijke gesprekspartner

Langzamerhand heeft mijn eigen werkleven zich in de afgelopen 10 jaar verdiept van loopbaancoaching tot lifecoaching. Een beetje vreemde kreet vind ik zelf, want het leven is nogal wat om te coachen. Toch is het belangrijk heb ik gemerkt om gesprekspartner te mogen zijn. Iedereen heeft op sommige momenten in het leven een vertrouwelijke gesprekspartner nodig. Die heb ik ook gehad. Niets geks aan. En ik ben heel blij er ook 1 voor jou te kunnen zijn.

Coaching, sparren, brainstormen, vragen stellen, structureren, inzoomen, verdiepen, overzicht geven, mogelijkheden en scenario’s zien, doelen stellen, voortgang bewaken, verder helpen

De reden van jouw bestaan

Ik zou niet anders willen, en ook niet anders kunnen, dan op mijn eigen manier persoonlijk begeleiden. In de loop der jaren ben ik afgestapt van traditionele woorden als outplacement, reintegratie, loopbaanadvies en het liefst zou ik ook van het woord ‘coaching’ afscheid nemen. Deze woorden drukken een stempel op iets of iemand en dekken de lading niet. Jij als mens bent meer dan alleen je werk. Uiteindelijk gaat het altijd om de reden van jouw bestaan. Je leven dus, en je zin.

Elke begeleider heeft een eigen persoonlijke en professionele werkstijl: de totaalsom van kennis, ervaring en persoonlijkheid. In mijn manier van werk nemen vrijheid en verbinding een belangrijke plek in, zowel qua inhoud als vorm. Een nuttige combinatie van retraite & coaching die ik heb genoemd:

Strategie voor het Leven

Retraite & Coaching

In deel 2 (volgende week) vertel ik je graag meer over retraite & coaching. Hoe je met deze combi jouw eigen balans tussen vrijheid en verbinding – in werk en leven – kan herstellen en versterken. Om meer vreugde in je werk en leven te gaan ervaren.

Deel deze pagina via