Leven, sterven, dood

Rob Alle blogs

De DooD

De schok van de dood

Rob: Sri Lanka

Afgelopen jaar werd ik opgeschrikt door de dood van een collega. Onze mailwisselingen staan nog in mijn computer. Zelfmoord. Voor mij totaal onverwacht. Het had een grote impact op me. Een aantal keren in mijn leven heb ik de dood van collega’s meegemaakt. Met een schok komt dan mijn leven tot stilstand. Alsof collega’s niet dood kunnen gaan.

Stilstaan bij het leven

Ook mijn moeder moest er dit jaar aan geloven, ook al was het geen plotselinge dood maar een langzaam – 10 jarig dementerend – overlijden. Ja, nu ik 56 jaar ben begint de generatie boven mij steeds meer weg te vallen. Ook dat doet stilstaan. Hoeveel tijd heb ik nog? Wat ga ik nog doen? Dat soort vragen. Je kent het wel.

 

Nadenken over de dood helpt om te leven

 

Op het kerkhof

Rob: Sri Lanka

In mijn coaching werk ik ook altijd met de dood. Soms zit ik met iemand op een kerkhof. Geen mooiere plek om echte verhalen over het leven te horen. Of visualiseren we een begrafenis inclusief terugblikken en speeches. Heftig en mooi. Toen mijn moeder overleed heb ik een mooi foto-collage van haar gemaakt. Vanaf jong kind tot demente oudere kwam zij bij ons weer voorbij. Een indrukwekkend levensverhaal van 3 minuten.

Het leven is een reis

De dood voor-zijn

Rob: Sri Lanka

Het gekke is dat je bij confrontatie met de dood nadenkt over het leven. Over wie en wat belangrijk is. Bizar, om dat klaarblijkelijk (althans ik) te doen bij een overlijden. In mijn programma met klanten die levensvreugde willen –  Strategie voor het Leven – wil ik dat voor zijn. Juist door in het volle leven al stil te staan bij de dood. En wat je tussen nu en dan wel of niet gaat doen.

 

Levensvreugde willen we allemaal, toch?

 

Levensvragen in de kist

Onlangs zag ik op televisie een mooie manier om met levensvragen om te gaan. Tom Waes was in Zuid-Korea waar medewerkers (werkgevers betalen) kunnen inschrijven voor een dag die gaat over leven en dood. Als afsluiting kruip je aan het einde van de dag in een doodskist. Het deksel wordt gesloten en je ligt daar een uur om na te denken. Over dat waarvan je hoopt dat het nog niet komen gaat en over de jou resterende tijd. Luguber maar effectief.

Het boekje ZINNIGE ZINNEN

kan je hier downloaden

De pil van Drion

Ik kies zelf soms bewust momenten uit om me met het thema de dood bezig te houden. Vorige week bijvoorbeeld was ik bij de boekpresentatie van Hugo Borst boek ‘Ma’ met lezingen over dementie. Ook om het leven van mijn overleden moeder te eren en Hugo’s zorgverbeterings-initiatief te ondersteunen. Wederom kwam ik op het idee om een pil (Drion) aan te schaffen om t.z.t. zinloos lijden te voorkomen.

Levensvreugde

Maar liever wijd ik me nog lang aan een zinvol en vreugdevol leven. Dat betekent voor mij werken met mensen om levensvreugde te verkrijgen en te behouden. Niet alleen de inhoud van het programma maar ook de vorm heb ik daar op ingericht.

Tijd voor jezelf met Retraite & Coaching

Rob: Sri Lanka

Deel deze pagina via