Aristoteles en 2017

Rob Alle blogs

Alles wat je aandacht geeft groeit (Aristoteles). Ook in 2017. Afgelopen nacht om 00.00 uur was dat de spreuk die ik in gedachten had. Ik wens je een fijn jaar 2017, met veel geloof, hoop en liefde. Een korte overweging.

Groei door aandacht

Oudejaarsavond

Gisteravond waren we met vrienden bijeen en hadden een fijne avond. Het nieuwe jaar ingeluid. Een bewogen jaar achter de rug. In mijn 56 jarig bestaan niet eerder zo’n jaar. Toen ik me dat bedacht kwam de gedachte van Aristoteles bij me op. Alles wat je aandacht geeft groeit.

Niet dat ik kan en wil negeren wat er allemaal gebeurt in de wereld. Bomaanslagen, terrorisme, oorlog, aanslagen, vluchtelingen, confrontatiezoekende wereldleiders. Het maakt onrustig. In mijn eigen omgeving mijn moeder die sinds 10 jaar zwaar Alzheimer heeft. Mijn vader van 86 jaar die vanwege zijn eigen fysieke en mentale problemen het leven soms niet meer ziet zitten.

Het raakt me allemaal erg. Zo hebben we allemaal onze beleving en te dealen met kwesties in onze eigen realiteit.

De zin van Aristoteles

Nieuwjaarsdag

En dan die zin, spreuk, motto: alles wat je aandacht geeft groeit. Er is veel om dankbaar voor te zijn. Leuke ervaringen, ons leven aan deze kantvan de aardbol, vakanties, vrienden, relaties, familie, uitjes, welvaart. Laten we dat niet uit het oog verliezen in 2017. Om mij heen mijn vrouw, kinderen, mooie herinneringen uit ons familieverleden, onze reizen.

We hoeven niet naar Utopia te gaan. Met onze voeten op aarde zien we wat er gebeurt. Tegelijk is het ook goed om dankbaar te zijn. Voor alles wat we hebben en voor wie we kunnen zijn.

Geloof, hoop en liefde

Ook zonder religie of spiritualiteit

De woorden geloof, hoop en liefde doen me veel. Niet vanuit religie en ook niet vanuit spiritualiteit. Wel vanuit medemenselijkheid. Elk woord kan ik duiden en meenemen voor 2017.

Ik ben niet gelovig opgegroeid. Alhoewel mijn vier grootouders verschillende geloven hadden: katholiek, protestant, joods, atheisme. Mijn opvoeding was meer humanistisch, met oog voor elkaar en de mensen om ons heen. Toen we onlangs op reis waren in Senegal vertelde iemand me dat hij moslim was, zijn zus christen, zijn moeder moslim en zijn vader christen.

Veel geloof, hoop en liefde wens ik ieder toe !

Werk en Leven

Loopbaanadvies en Lifecoaching

Mijn werk in begeleiding heeft zich ontwikkeld naar leven (= inclusief werk). In 2017¬†begeleid ik uitsluitend trajecten en programma’s waarin beide gebieden samen komen.

Deel deze pagina via